Дұрыс үзілістер: үйден жұмыс істепғ қалай бәріне үлгеруге болады?

Әйгілі психолог және экономист Дэн Ариелидің кеңесі.

Үйде отырып жұмыс істеу – нағыз мина алаңы. Барлығы алаңдатады, Facebook көп уақытыңызды алады және прокрастинацияға берілу де өте оңай. Бақытымызға орай, израильдік профессор Дэн Ариели сияқты мінез-құлық экономистері керемет, бірақ мінсіз емес адам миына назарын жұмысқа аударуға қалай көмектесетінін біледі.

«Үйде азғырушылар көп. Тоңазытқыш, теледидар, кір жуатын бөлме бар, деп түсіндіреді Ариели «From the Grapevine» жобасына берген сұхбатында. Олар сізді қоршап тұрған кезде азғыруға көнуді қалай азайтуға болады?

Ариэлидің айтуынша, тығырықтан шығудың жолы – жұмысты қайда, қашан және қалай жасайтынымызды мұқият жоспарлау.

«Университеттің студенттері кітапханаға барғанда өте жақсы оқиды», — дейді Ариели. Кітапхана тыныш емес — көбінесе жатақханадағыдан да шулы. Бірақ студент өз бөлмесінде болғанда, ол тек өзіне ғана жауапты. Кітапханаларда студенттер басқалардың экрандарына қарай алатынын біледі, бұл олардың өзін жақсы ұстауына мүмкіндік береді.

«Біз үйде жұмыс істеудің нақты ережелерін белгілеуіміз керек», — деп жалғастырды Ариели. Мысалы: Мен күнде таңертең 8:30-да дастарханға отырамын. Сағат 12:00-ге дейін ванна, кофе мен шайдан басқа ештеңеге алаңдамаймын».

Кеңселерде осыған ұқсас ережелер бар. Әлбетте, көп нәрсе олардың мазмұнына байланысты, бірақ жақсы жобаланған ережелер өнімділікке үлкен өзгеріс әкелуі мүмкін.

«Кеңсе үшін өте тиімді ережелер үй үшін одан да маңызды», — дейді Ариели.

Бұл үйден жұмыс істейтін адамдар кеңседе жүргендей көрінуі керек дегенді білдірмейді. Егер олар жеткілікті ақылды болса, өмірінің басқа бөліктерінен де пайда көре алады.

Ариели: «Аспаздық — тамаша әрекет, бірақ тамақ әзірлеу көп уақыт алады», — дейді. Сондықтан ол аспаздық үзілістерді ұйымдастыруға кеңес береді. Әр 20 минут сайын Facebook-ті тексерудің орнына бірдеңе пісіруге болады.

«Уақытты қажет ететін бірнеше рецепт таңдаңыз», — дейді ол. Мысалы, сіз макарон соусын жасауға шешім қабылдадыңыз делік. Бір үзіліс кезінде сіз қызанақты қайнатасыз. Содан кейін оларды суытып, жұмысқа қайта кірісіңіз. Келесі үзілісте сіз оларды тазалайсыз. Бір сағаттан кейін сіз оларды кесесіз.

«Бөлшектерге бөлуге болатын және әдетте көп уақытты қажет ететін рецепттерді алыңыз», — деп кеңес береді Ариели. «Үзілістерді Фейсбукте босқа өткізудің орнына, бұл уақытты демалуға, басқа нәрсе туралы ойлауға және бір уақытта дәмді тағам дайындауға мүмкіндік беретін аспаздыққа жұмсаңыз».

98
Share

от bilimpaz

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *